Wat is boekhouden, en waarom is het zo lastig?

Veel ondernemers worstelen met hun boekhouding. Zonder precies te weten wat boekhouden is beginnen ze aan de wedstrijd. En zoals iedere worstelaar die de regels niet kent komen ze vaak zwaar gehavend uit de strijd.

Boekhouden is het voeren van een administratie van een bedrijf. Deze administratie geeft een cijfermatig inzicht in het bedrijf. Het is niet alleen nuttig om een goede administratie te voeren, het is ook nog eens wettelijk verplicht.

Een ondernemer neemt dagelijks tal van beslissingen. Bij beslissingen die financiƫle consequenties kunnen hebben (en dat zijn dus bijna alle beslissingen) zijn gegevens uit de administratie belangrijk om de juiste keuze te maken.

Waar bestaat het boekhouden uit?

De boekhouding bestaat uit een aantal onderdelen:

  • De dagelijkse administratie: Het verwerken van de dagelijkse facturenstroom.
  • De tussentijdse administratie: Opstellen van tussentijdse cijfers in de vorm van balans en winst&verliesrekening
  • Belastingzaken: Het opstellen en regelen van de belastingaangiften.
  • Jaarlijkse administratie: Het opstellen van de jaarcijfers in de vorm van een balans per einddatum boekjaar of een jaarrekening.

Is boekhouden zo'n vervelende taak?

Ondernemers willen bezig zijn met ondernemen, en niet met boekhouden. Ze zien het vaak als bijzaak. En dat terwijl het een essentieel onderdeel is van het ondernemen.

Maar als er geen feeling is met de cijfertjes, dan blijft het liggen. Met alle gevolgen van dien wanneer de balans en jaarrekening moeten worden opgemaakt, of de belastingaangifte moet worden gedaan.

Zorg dat de boekhouding in goede handen is

Wat is boekhouden u waard? Niet veel als u het vooral als vervelende taak ziet. Maar wat als u er geen omkijken naar heeft? En het zelfs geld oplevert omdat het in goede handen is?

Ik richt uw administratie zo in dat het bij u en bedrijf past. Het is up to date, betrouwbaar en actueel. Zo ziet u snel wat belangrijk is en waar er eventueel actie moet worden ondernomen.

Het belang van een passende boekhouding

Per bedrijf is het verschillend wat de gestelde eisen zijn volgens de wetgeving. Een kapperszaak op de hoek is anders dan een multinational. Zorg dat u als ondernemer de juiste mensen in dienst neemt voor het voeren van de administratie.

Mijn uitgangspunt is altijd om te bepalen welke administratie bij uw bedrijf hoort. Wat is binnen uw bedrijf belangrijk en moet veel aandacht hebben? Zo voorkomt u dat u veel energie steekt in niet belangrijke aspecten. En geeft u de belangrijke aspecten de aandacht die ze nodig hebben. Uiteindelijk bespaart dat veel tijd EN geld.

Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.